10 Eylül 2012 Pazartesi

Cikolatali kek


Bu foto sayilmaz aslinda cunku arkadasima nispet icin cekmistim, ama boyle bir sey iste :)


Cikolatali keeeek diye yana yakila ararken, awesome, best, kesinlikle hep bunu yapacagim, a big hit gibi yorumlari gorunce denemeye karar verdim. Ama o kadar da deli begenmedik!
Pesin pesin soyleyelim :D
Yani, bence goruntusu cok kotu oldu. Bu benim yeteneksizligim olabilir gerci.
Ikincisi ganajim cok sulu oldu, halbuki ben 200 ml kremaya yarim kiloya yakin cikolata kullanmistim, hic fotografinda goruldugu gibi bir katman olusturamadik. O kadar da sogutmamiza ragmen.
Ucuncusu, tadi sufleye benzedi, gerci benim uzerime o kadar cikolata doksek benim de tadim sufleye benzerdi bence... O yuzden o sayilmayabilir.
Neyse su sekilde yapiliyor.

Malzemeler:
3 bardak un
2 1/2 bardak seker
1 corba kasigi + 1 cay kasigi kabartma tozu
1/2 cay kasigi tuz
1 bardak kakao
1 1/3 bardak kanola yagi (ben cicek yagi kullandim)
1 1/2 bardak buttermilk (sut + limon suyu)
3 buyuk yumurta
1 1/2 bardak ekstra sert hazir kahve
1 paket vanilya

Ganaj icin:
200 ml krema
200 gram cikolata

Fırını 175 dereceye ayarlayin. Iki adet 23 cmlik kalibi yaglayin ve kenarda dursunlar.
Bir kaba, un, seker, kabartma tozu, tuz, kakao ve vanilyayi eleyerek koyun. Mikserle cok yavas karistirirken yagi, buttermilki ekleyin.
Daha sonra karistirmaya devam ederken yumurtalari teker teker ilave edin.
Yapmis oldugunuz sicak kahveyi, kasenin kenarindan yavas yavas ilave edin.
(Kek hamuru bu asamada cok sulu olacak, merak etmeyin, orjinali bu)
Hamuru, kaliplara paylastirin ve pisirin (30- 35 dakika boyunca)
Daha sonra 20 dakika sogumasini bekleyin.

Onlar sogurken, bir kapta su kaynatin ve uzerine tercihen cam veya paslanmaz celik bir kasenin icinde krema ve cikolatayi koyun (cikolatalari kucuk kucuk bolerseniz daha iyi olur). Karisimin erimesini bekleyin, hemen karistirmayin. Cikolata eridiginde onu bir cirpici ile karistirin ve oda sicakligina donmesini bekleyin.


Kekleri kaliplardan cikartin. Eger cok kabarmis ise, duz olacak sekilde fazlaliklarini kesin. Ilk kekin uzerine bir kasik ganaj koyun (tam ortadan koyarsaniz surmesi daha kolay oluyor)
Surdukten sonra kekin ikinci katini da kapatin ve ganaj ile kaplayin.

 

 
 Tipini hic begenmedigim icin ozenmeden cekilmis fotosu da budur :(
 

Sakizli Kurabiye

Bozcaada, Cicek Firinin, son zamanlarin populer olan Sakizli Kurabiyesine benzedi tadi :) Malzemeler: 250 gr tereyegi. (Kaliteli bir tereyag tercih edilmeli, oda sicakliginda) 2 yumurta 1 su bardagi pudra sekeri 2 corba kasigi sakiz macunu (Damla sakizini doverek de kullanabilirsiniz) 1 paket vanilya (1 tatli kasigi) 1 paket kabartma tozu (1 tatli kasigi) Badem Nisasta Un (1 bardak un, alabildigi kadar nisasta ile tamamlanacak)
Uzeri icin Pudra sekeri Yapilisi: Badem haric tum malzemeler bir kaba konulur. 1 bardak un, uzeri nisasta ile ele yapismayacak kivama gelene dek karistirilir. Hamurdan kucuk top buyuklugunde parcalar yapilir, ortalarina badem ici konularak, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizilir. Onceden isitilmis, 180 derecelik firinda 15 dakika pisirilir. (Kurabiyeler kizarmayacak, beyaz kalacak). Sogumaya birakilir. Ilikken uzerleri pudra sekeri ile kaplanir. Afiyet olsun